Sport maakt gelukkig

De dagelijkse confrontatie van het wereldnieuws maakt dat ik op zoek ben naar balans in mijn eigen leven. Hoe zorg ik er nou voor dat ik persoonlijk geluk kan ervaren en niet de druk van de wereldproblematiek op m’n schouders hoef te nemen. Samen met mijn gezin wil ik in balans zijn met alles wat er gebeurt en er voor zorgen dat we zo gelukkig kunnen zijn zoals ik mij op deze foto voel.

Sport maakt gelukkig

Maar soms bekruipt me het gevoel dat de wereld in brand staat. Begin dit jaar nog letterlijk met de bosbranden in Australiƫ. Iedereen kent de voorbeelden uit zijn eigen omgeving. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat onze planeet bezig is om de balans te herstellen die wij, mensen, wreed hebben verstoord. Met alle gevolgen die daar bij horen. De manier waarop dat gebeurt lijkt een tegenreactie op hoe wij met de wereld omgaan. Ik ben geen conspiracy theorist, laat ik dat voorop stellen. Ik denk wel dat de manier waarop wij leven niet houdbaar is en dat we moeten veranderen.

Fossiele brandstof

Neem als voorbeeld het verbruik van fossiele brandstoffen. We zijn afhankelijk van olie en gas voor plastic en energie. Dat dit zwaar vervuilend is zijn weten we al decennia lang. En toch is er geen teken dat we er minder van gaan gebruiken, sterker nog het gebruik neemt toe. Uiteraard zijn er veel initiatieven om een alternatief te bieden. Daar vestig ik mijn hoop op. Maar feit is dat de olie- en gaswinning wereldwijd toeneemt. Wat zou er gebeuren als we dat stimuleren en ervoor zorgen dat we zo snel mogelijk door onze voorraden heen zijn? Lijkt me een interessant experiment.

Covid-19

Een wat recenter voorbeeld, het Covid-19 virus dat ervoor zorgt dat er wereldwijd mensen overlijden. Reden voor deze verspreiding is de manier waarop wij de wereldhandel hebben geoptimaliseerd. Dat pakketje van AliExpress is daarmee niet de boosdoener maar wel het feit dat we het hebben mogelijk gemaakt dat we zo eenvoudig mensen en producten kunnen transporteren over de hele wereld. Ik denk niet dat een virus als deze de balans zal herstellen. Ik denk wel dat het een grote waarschuwing is.

Real Men Essentials

Met Real Men Essentials zal ik de wereld problematiek niet oplossen. Ik heb niet de illusie dat ik daar invloed op kan uitoefenen op grote schaal. Wel kan ik me richten op het geluk van mensen, individuen. Een gelukkig mens is volgens mij beter in staat om goede keuzes te maken en op die manier bij te dragen aan een betere wereld. Sport is een belangrijke manier, voor mij althans, om gelukkig te worden en helpt om de dingen in perspectief te plaatsen. Door fanatieke sporters te helpen hun doelen te behalen draag ik op mijn manier bij aan hun geluk. En daar word ik dan zelf ook weer blij van.