Motivatie zonder doel

Op Instagram volg ik veel hardlopers, wielrenners, triathleten .. fanatieke sporters. Een aantal maanden geleden zag ik hen aan wedstrijden deelnemen en trots een medaille omhoog houden. De hastag #medalmonday was op maandag favoriet. Momenteel is deze hashtag ondanks de vele Virtual Runs niet zo populair helaas.

Ik vind het leuk om met mijn volgers en andere Instagrammer in gesprek te gaan over hun doelen en geplande wedstrijden. En steeds vaker krijg ik te horen dat de motivatie om te trainen niet vanzelf komt. Daar waar voorheen een wedstrijd een duidelijk mikpunt is om voor te trainen valt het niet mee om dezelfde arbeid te leveren als dat doel niet gepland staat.

Motivatie zonder doel

Maar zoals ik al in een eerder blog schreef worden wedstrijden afgelast maar blijven doelen bestaan. Ik herken namelijk heel sterk dat mijn motivatie minder sterk is op dit moment. De eerstvolgende wedstrijd is op het moment van schrijven nog een half jaar weg en dus is er geen noodzaak om keihard aan de bak te gaan. Aan de andere kant schreeuwt mijn lichaam om activiteit en moet de energie eruit.

In de afgelopen 7 dagen heb ik 3x hardgelopen en 2x gefietst. Weliswaar niet zo intensief als dat ik zou doen in voorbereiding op een wedstrijd, maar toch. En weet je, het voelt goed om op die manier te kunnen sporten. Voor mij is een grote wedstrijd altijd het doel geweest. Dit jaar zou Ironman Kopenhagen het doel zijn, maar ook de afgelopen jaren heb ik een doel nodig gehad.

Nu train ik nergens specifiek voor, maar het voelt goed. Het is prettig om te merken dat ik niet veel heb ingeleverd de afgelopen weken. Waar ik normaal volop kan genieten van een harde training gaat er nog een andere wereld open. Een wereld waarin ik in balans ben met de omgeving en er volop van kan genieten. Bijvoorbeeld het bos of het strand tijdens het hardlopen. Maar ook de open velden of de dijkweggetjes als ik kilometers aan het maken ben op de racefiets. Ik heb er meer oog voor en lijk meer rust te ervaren.

Voor mij geldt dat ik een extra doel heb voor de wedstrijden in 2021. Naast het uitvoeren van het intensieve trainingsschema wil ik ook genieten van de wereld waarin ik dat doe. En om de rust te ervaren die dat mentaal brengt. Hoe ervaar jij je sport op dit moment?

Laat je me weten hoe jij je sport ervaart op dit moment? Stuur je me een DM op Instagram?